PUĽS dnes večer uvedie premiéru predstavenia Kolíska a kríž

10.12.2009 Prešov

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) v Prešove dnes večer na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského uvedie premiéru pôvodnej hudobno-dramatickej skladby o narodení Ježiša Krista s názvom Kolíska a kríž.
Zameraním tohto profesionálneho súboru je propagovať a uchovávať kultúrne tradície príslušníkov rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku.
Riaditeľ PUĽSu Vladimír Marušin dnes pre TASR povedal, že ide o predstavenie, ktoré v predvianočnom období ponúkne známy príbeh narodenia Mesiáša v hudobno-tanečno-divadelnom prevedení s prvkami ľudových hier. Okrem zaujímavého umeleckého prejavu interpretov ponúkne toto pásmo divákovi aj priestor na rozjímanie a zamyslenie sa nad svojím životom. Hudbu a libreto k pásmu napísal Andrej Kalinka, prípravy choreografie a samotnej réžie sa ujal riaditeľ súboru.
Celé libreto je postavené na klasickom príbehu, príchodu Božej matky do Betlehema, kde sa narodí Ježiš a ako táto skutočnosť ovplyvnila ľudí, ktorí boli svedkami tejto udalosti. Zároveň sa autori snažia poukázať na charaktery ľudí nie len v tom období, ale aj v súčasnosti.
\"V podstate je to hra o nás. My všetci sme príčinou Kristovho narodenia a rovnako utrpenia. Základnou myšlienkou našej výpovede je hľadanie samotného dôvodu potreby príchodu Spasiteľa. Tým dôvodom je láska k človeku, \" vysvetlil zámer autorov pri tvorbe tohto pásma Marušin.
V takmer hodinovom programe sa predstaví 40 účinkujúcich: tanečníkov, spevákov i hudobníkov. Jeho dĺžka je istým spôsobom vymedzená, lebo autori predpokladali, že človek, ktorý príde na takéto predstavenie, by nevydržal sústredenie a istý nátlak, ktorý chcú vyvinúť na jeho city.
\"Je to približná situácia, ako keď človek ide do kostola, tiež tam nechodí na to, aby tam sedel tri hodiny. Podstatné je to, aby strávili chvíľu so svojím vnútrom. Tá skoro hodina je pre nás tvorcov akoby omšou, \" konštatoval Marušin.
Prvá premiéra predstavenia Kolíska a kríž sa začína dnes o 18.00 h na Malej scéne DJZ a druhá bude 12. decembra v rovnakom čase. V tomto roku ide o druhý premiérový program PUĽSu, ktorý má v súčasnosti 52 zamestnancov, z čoho je asi 40 umelcov. V budúcom roku si súbor pripomenie 55. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti plánuje pre svojich divákov pripraviť pôvodný rusínsky muzikál.
 

Vyberte región